istockphoto-474981592-612x612

Hur sköter jag mina proteser

Tips & råd

Användning och skötsel av proteser

Information till dig som fått en avtagbar protes.

För dig som just fått en avtagbar protes kan det kännas ovant i början. Det krävs ofta både tålamod och envishet innan munnen har anpassat sig till protesen. Det är vanligt att det ömmar i början. Blir det skavsår behöver din tandläkare justera protesen. I början kan du underlätta och minska besvären genom att äta mat som är lätt att tugga.

Allmänna råd kring användning

Helprotes: Har du en helprotes (inga kvarvarande tänder) i över- och/eller underkäken mår munnen bäst av att den/dessa tas ut på natten så att slemhinnan får vila. Tar du ut protesen till natten ska den ligga i vatten efter att den har rengjorts.

Delprotes: Har du en delprotes (kvarvarande tänder) är det bäst att låta den sitta kvar i munnen även på natten. Eftersom delprotesen fäster och stöder sig mot tänderna finns en risk, speciellt om det blir ett längre uppehåll vid till exempel sjukdom, att protesen inte längre passar bra mot tänderna.

Skötsel av protes och mun

  • Skölj protesen och munnen efter varje måltid.
  • Protesen ska rengöras dagligen med en protestandborste.
  • Använd antingen flytande tvål eller diskmedel och skölj sedan av med vatten.
  • Tandkräm innehåller slipmedel som kan repa plastmaterialet och göra att det lättare fastnar bakterier på protesen.
  • Ett tips är att ha lite vatten i handfatet när du gör rentprotesen. Om du skulle ha oturen att tappa den, minskar risken att den slår i porslinet och går sönder.
  • Borsta även gom, tandkött och kvarvarande tänder.

Beläggningar och tandsten

Ibland bildas det tandsten på protesen. Denna kan oftast tas bort om protesen får ligga i en lösning bestående av 1 del ättiksprit och 2 delar vatten i 10-15 minuter. Borsta och skölj.

Det finns också speciella rengöringstabletter på apotek för att hålla protesen ren. Kontakta tandvården om det ändå inte blir rent. Det är lätt hänt att protesen repas om du försöker skrapa bort tandstenen själv.

Kontakta tandvården

  • Om protesen orsakar smärta eller inte fungerar.
  • Om protesen skadas eller går sönder.

Eftersom både käkar och tandkött kan förändras en hel del under årens lopp bör du regelbundet låta din tandläkare kontrollera tandprotesen och munnens slemhinnor.

Varmt välkomna till oss med dina frågor.
Vi ses på vår mottagning på Värmdövägen 171 i Nacka