Tandlossning, även känt som parodontit är ett mycket vanligt men också allvarligt tandhälsoproblem. Ca 40% av den vuxna befolkningen har tandlossning i någon grad.
Hos oss på WE Dental har vi spetskompetens inom detta område där våra tandläkare under många år bland annat tagit emot remisser för behandling av just tandlossning.
Vad är Parodontit?
Tandlossningssjukdom är en inflammatorisk sjukdom som påverkar tandens stödstrukturer, inklusive tandköttet, käkbenet och tandens fäste i käkbenet. Sjukdomen smittar inte. Parodontit läker inte av sig själv utan måste behandlas.
Tandlossningssjukdom börjar ofta med ansamling av plack, en klibbig, färglös beläggning av bakterier som bildas på tändernas yta. Om plack inte avlägsnas genom noggrann tandborstning och användning av tandtråd, kan det hårdna och omvandlas till tandsten (kalksten). Bakterier ansamlas och orsakar en infektion. Detta skapar en inflammation i tandköttet. Käkbenet vill dra sig undan det infekterade och inflammerade området och fästet på tänderna minskar.
Parodontit är en "tyst" sjukdom. Det gör inte ont och man kan vara symptomfri till stora delar av käkbenet har gått förlorat. Symptomen kan omfatta tandköttsblödning vid tandborstning eller rengöring med tandtråd/mellanrumsborstar, svullnad eller rodnad i tandköttet, dålig andedräkt och tandkött som drar sig upp mot tandroten. Har det gått långt kan man känna lösare tänder, varansamlingar och till och med tandförlust om sjukdomen fortskrider.
Vad kan man göra?
Det är viktigt att först fastställa diagnosen genom en noggrann undersökning hos tandläkaren som mäter tandköttsfickor. Därefter är det viktigt att man som patient förstår innebörden av sjukdomen och att vi tillsamman lägger upp en behandlingsplan. Till en början bokas 1-4 besök hos tandhygienist för professionell rengöring av tänderna från plack och tandsten. Några månader efter detta utvärderas läkningen. Ofta behövs ytterligare stödbehandling i djupa fickor och ibland måste tandläkare kirurgisk rengöra kvarvarande djupa fickor (parodontal operation). Den absolut viktigaste faktorn till att kunna bromsa sin tandlossningssjukdom är god munhygien! Detta är något som sker hemma i badrummet morgon och kväll.
Rökning har en stark koppling till tandlossning och måste slutas med helt för ett lyckat behandlingsresultat. Andra kopplingar man har sett till ökad risk för tandlossning är diabetes och hjärt och kärlsjukdomar.
För en lyckad behandling krävs ett gott samarbete mellan oss och er patienter.
Vi är specialiserade inom tandlossningssjukdomar och ger er vårt fulla engagemang i att bromsa er sjukdom (parodontit)
Kontakta oss för att boka en undersökning och låt oss hjälpa dig att bevara dina tänder och tandkött friska och starka. Vi är här för att stödja din resa mot en sundare munhälsa och ett strålande leende.